Sisteme detectie incendiu

Un sistem de detectare, semnalizare și avertizare incendiu este o instalație cu rol de protecție, având scopul de a detecta și semnaliza în cât mai scurt timp posibil apariția unui început de incendiu în spatiile protejate, precum și acela de a alarma personalul, echipele de pompieri și oricare altă categorie de persoane aflate în zonă care pot ajuta la stingerea incendiului și la limitarea efectelor acestuia.

Sistemele de detectare, semnalizare și avertizare incendiu pot avea următoarele elemente în componență:
-Elemente detectie incendiu ( senzori de fum, temperatura, flacara, monoxid, bariere detectie fum, senzori de aspiratie etc)
-Echipament de control și semnalizare ( centrala )
-Dispozitive de alarmare in caz de incendiu ( elemente optice, sirene de interior sau exterior)
-Unul sau mai multe declanșatoare manuale de alarmă
-Un dispozitiv de transmisie alarmă la incendiu sau a semnalelor de defect tehnic
-Sistem de comanda a sistemelor automate de protecție împotriva incendiului
-Sursa de alimentare cu energie

Sistemele de detectie, semnalizare si avertizare incendiu se impart in functie de tipul de tehnologie utilizat in sisteme conventionale si sisteme adresabile. Sistemele adresabile sunt destinate cladirilor cu suprafete mari, multe incaperi ce necesita identificarea rapida a sursei de semnal. Normativul 118 / 3 din 2015 mentioneaza caracteristicile spatiilor ce necesita sisteme de detectie adresabile; astfel sistemele adresabile sunt obligatorii pentru cladiri ce au zone de detectie cu suprafata mai mare de 1000 mp. De asemenea in cladirile cu suprafete mai mari de 10000 mp sau mai mult de 1000 de elemente de detectie, trebuie prevazut un sistem de management al situatiilor de pericol, pentru a facilita identificarea zonei de unde s-a efectuat alarmarea.

Avantajele sistemului de detectie incendiu adresabil sunt : identificarea rapida a sursei de semnal prin afisajul alfanumeric, posibilitatea rapida de upgrade in cazul recompatimentarilor sau extinderii cladirii, posibilitare de intergrare mai facila intr un sistem unitar de management al cladirii.

Avantajele sistemului conventional sunt : pretul mic atat pentru echipamente cat si pentru manopera ca urmare a nivelulului de expertiza scazut pentru programarea sistemului.